bakery cookies izali

bakery cookies izali

Selasa, 29 Januari 2019

Resepi Pulut Udang Pangang





Pulut Udang/Pulut Panggang
Oleh : Surianti Ramli

Bahan A :
2 cawan beras pulut (direndam 4 jam)
-kukus pulut hingga masak.

Bahan B
1 cawan santan*
Secubit garam*
1 sb mentega*
-masak bahan bertanda * di atas dalam api perlahan hingga sedikit didih.

Gaulkan sebati bahan A (pulut kukus) bersama bahan B (santan) sewaktu masih panas. Ketepikan.

Inti :
1/2 biji kelapa parut
7 tangkai lada kering (rebus terlebih dulu untuk melembutkannya)
2 sb udang kering
1 sb jintan manis
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
Sedikit minyak untuk menumis
Semangkuk udang kertas/udang basah
Garam dan gula secukup rasa
-kisar halus lada kering, jintan manis, serai, kunyit hidup dan udang kering. Ketepikan. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar tadi hingga naik baunya. Masukkan garam, gula dan udang basah. Kacau sekejap dan masukkan kelapa parut. Kacau hingga kering dalam api perlahan. Inti pulut udang mestilah rasa manis2 pedas. Tutup api.

Cara penyediaan :
-sediakan daun pisang layur secukupnya.
-letak 3 sb pulut di atas daun pisang. Letakkan inti di atasnya. Gulung dan balut dengan kemas. Sematkan lidi pada kiri dan kanan. (Boleh juga guna stapler jika tiada lidi). Buat hingga habis.
-panggang hingga masak. Sue gunakan kuali leper yang telah disapu sedikit minyak. Boleh gunakan non-stick pan atau pemanggang ajaib.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan