bakery cookies izali

bakery cookies izali

Isnin, 28 Januari 2019

Resepi Tart Nenas


Resepi Tart Nenas Gulung



Bahan-Bahan:

Bahan untuk jem :

~2 biji nenas, parut dan toskan air
~600 gram gula
~1 batang kayu manis
~2-3 titik pewarna kuning
●Bagi anda yang tiada masa membuat jem nenas, anda boleh gunakan yang sedia ada di kedai.

Bahan-bahan untuk tat :

~125 gram mentega, 
~1 sudu besar gula kastor
~1 biji kuning telur
~1 sudu besar minyak sapi
~1 3/4 cawan tepung gandum*
~1/4 cawan tepung jagung*
~1 sudu besar tepung kastard*
~1/2 sudu kecil garam halus

Bahan untuk hiasan:

~1 biji kuning telur
~1 sudu air
~Setitik pewarna kuning

Cara membuat jem nenas :

~Masak nenas yang telah diparut bersama gula.
Apabila hampir kering, masukkan pewarna kuning dan kulit kayu manis. Masak dengan api perlahan sehingga agak kering.

Cara membuat tat :

~Pukul mentega ( dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula sehingga putih dan berkrim.
~Masukkan kuning telur, minyak sapi dan garam. Kacau sehingga sebati.
~Ayak ketiga-tiga jenis tepung (bertanda *). Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga menjadih doh yang lembut. Rehatkan seketika.
~Masukkan doh ke dalam acuan tat, tekan dan gulung bersama inti nenas yang digentel kecil membujur. Susun di atas loyang yand dilapik dengan baking paper atau digriskan dengan butter.
Sapukan atas tat gulung dengan bahan hiasan. Panaskan oven pada suhu 175 darjah celcius, masukkan kuih dan bakar selama 20-25 minit.

Cara-cara untuk bahan hiasan:
~Kacau sebati kuning telur, air dan pewarna kuning. Sapu di atas tat gulung.

Like & Share Bakery Cookies Izali

Tiada ulasan:

Catat Ulasan